top of page

Lag ditt eget sopp bed

Steg1

Finn et egnet sted for soppbedet ditt. Vær kreativ og eksperimenter gjerne. Det finnes ingen lover eller regler. To faktorer å tenke på er: Lysforhold. De fleste arter trives best utenfor direkte sollys, men skal allikevel ha litt lys. En artig variant er å samplante med planter som kan tilføre skygge. Fuktighet: Oversvømmelse av bedet vil drepe myceliumet over tid, drenering er viktig. Uttørking er like ille, så velg et sted som kan gi fuktighet, men ikke for mye. Du kan selvfølgelig vanne, men ikke vann direkte på fruktende sopp.

 

Steg2

Bygg en ramme rundt det stedet du har valgt deg ut for soppbedet ditt. Dette kan være hva som helst, men en litt kjekk ting er hvis du velger stokker som er av et slag den soppen du skal kultivere foretrekker, har du flaks vil det foregå en naturlig inokulering av disse stokkene, og du kan etterhvert flytte dem, og inokulere flere steder. Kun kreativiteten setter grenser. Grav gjerne ned noen centimeter, eller bygg bedet oppå, dette velger du selv.

 

 

Steg3

Dekk bedet med ubleket/ufarget papp fri for teip og klistermerker, vann til pappen er helt vasstrukken. Alt etter størrelse du har valgt så kan du nå enten sette blokkene ned i bedet hele (dette vil gi frukting innen en til tre uker), om temperatur og fuktighet tilsier det eller knuse dem og spre dem utover pappen, lag gjerne små «øyer» innimellom hvor myceliumet kan hente seg i9nn og så strekke seg mot hverandre igjen. Bruker du hele blokker anbefaler vi et senket bed.

 

Steg4

Tilfør det du har eller ønsker å bruke som videre vekstmedium. Her er fersk flis fra løvtre kjørt gjennom kompostkvern bra, man kan bruke høy, halm, og mye annet, men sørg for at det du bruker ikke er behandlet med giftstoffer. Tilsett gjerne kaffe. Våre Østerssopper er vant til å bryte ned kaffegrut. Dusj lett, her er det viktig å ikke overdrive. Det skal være fuktig, men ikke synlig vått. Dette er en av de tingene man bare må føler seg frem til.

 

Steg5

Dekk over med et nytt lag papp eller papir, sørg for at vann kan komme gjennom ved at du har hull mellom stykkene. Legg på mer av de oppsmuldrede blokkene, dusj lett.

 

Steg6

Gjenta steg 3 og 4 inntil bedet er den høyden/dybden du ønsker(20cm er fint).

Dekk deretter over med et lag tørket, rent høy eller halm, eventuelt løv, som et beskyttende toppdekke.

 

Steg7

Dusj bedet daglig første uken(såfremt det er god nok drenering, vann skal ikke flyte til toppen av bedet). Resten av første måned kan du dusje annenhver dag, eller ved behov. Her på vestlandet er det jo sjelden at man har stort behov for vanning, og vanlig at man har større behov for drenering. Tilpass til de forholdene som er der du er. Det tar alt fra 2 til 8 måneder for myceliumet å kolonisere hele substratet og ut til ytterkantene.

 

Nå er det bare å vente og håpe at det etterhvert vil komme god sopp

Sjekk bedet ditt ofte, når de frukter så frukter de fort, og i hagen er det mange som liker sopp, blant annet insekter og snegler.

bottom of page